BLOG 3 TOP 3 zioła na parapet

On: comment Komentarz: 0 favorite Hit: 313

Zioła są łatwe w uprawie i nie wymagają zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Ponadto można je wykorzystywać do gotowania, przygotowywania leków ziołowych i wielu innych celów. Jednym z najlepszych miejsc do uprawy ziół jest kuchnia, dzięki czemu świeże zioła będą zawsze pod ręką. W tym artykule przedstawiamy trzy gatunki ziół, dla których najlepszym miejscem do hodowli będzie parapet.

Jeżeli szukasz sposobu na dodanie świeżości do swojej kuchni, powinieneś rozważyć uprawę ziół na parapecie. Zioła to świetny sposób na poprawienie walorów smakowych potraw. Można ich używać w postaci świeżej lub suszonej i są doskonałym sposobem na uzyskanie zachwycającego smaku bez stosowania dodatkowej soli lub tłuszczu. Ponadto możemy je również wykorzystać do przyrządzania ziołowych herbatek i koktajli.

Uprawa ziół na kuchennym parapecie jest świetnym  i praktycznym pomysłem, a ich pielęgnacja jest bardzo prosta.  Świeże zioła powinny być pod ręką w każdej kuchni, by można było ich używać do przyprawiania potraw kiedy tylko zajdzie taka potrzeba. W tym wpisie na blogu omówimy niektóre z najlepszych ziół do uprawy w kuchni oraz przedstawimy wskazówki, jak o nie dbać.
Oto kilka popularnych gatunków ziół, które możemy hodować  na parapecie w domu.

BAZYLIA POSPOLITA (Ocimum basilicum)


Bazylia jest rośliną jednoroczną dorastającą 70 cm pochodząca z tropikalnego klimatu południowo-wschodniej Azji i Afryki. Wydziela przyjemny korzenno-balsamiczny zapach. W kuchni  i lecznictwie stosujemy jej liście lub całe ziele.
Stanowisko: ciepłe, słoneczne, najlepiej o wystawie południowej, osłonięte od wiatru, dostatecznie wilgotne
Gleba: żyzna, bogata w próchnicę i składniki pokarmowe, łatwo nagrzewająca się, najlepsze będą rędziny, czarne ziemie, czarnoziemy, lżejsze mady, gleby bielicowe o uregulowanym pH 6,5-7,0
Temperatura: ma duże wymagania termiczne, podczas wegetacji potrzebuje temperatury 20-25℃ i jest wrażliwa na jej wahania
Zastosowanie: w kuchni stosujemy bazylię do potraw z pomidorów, zup, mięs, twarogu, gotowanych warzyw, pizzy, zapiekanek, marynat warzywnych. Znajduje również szerokie zastosowanie w kosmetyce, perfumerii i aromaterapii. Olejek bazyliowy działa  m. in. uspokajająco, przeciwdepresyjnie, przeciwbólowo, odstraszająco na owady. Preparaty z bazylią stosowane na skórę przyspieszają jej regenerację i łagodzą stany zapalne.  Masaż z dodatkiem olejku bazyliowego polecany jest w bólach mięśniowych, artretyzmie i nerwobólach. Bazylia działa korzystnie na układ trawienny, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zwiększa apetyt, wspomaga trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, reguluje florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i wzdęciom.
Właściwości: uspokajające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwdrobnoustrojowe

ROZMARYN LEKARSKI (Rosmariuns officinalis)


Rozmaryn jest półkrzewem rosnącym kępami i dorastającym do 60-100 cm. Kwitnie drobnymi kwiatami  barwy białej, różowej lub niebieskofioletowej. Liście rozmarynu mają intensywny zapach. W kuchni  i lecznictwie stosujemy całe ziele rozmarynu.
Stanowisko: ciepłe, osłonięte od wiatru, słoneczne, strona południowo-zachodnia
Gleba: przepuszczalna, wapienna
Temperatura: pochodzący z ciepłego śródziemnomorskiego klimatu rozmaryn przemarza podczas bezśnieżnych, wietrznych zim, w gruncie uda się tylko w ciepłych rejonach o łagodnej zimie; w listopadzie wykopujemy i zimujemy w pomieszczeniu do 5℃, lub okrywamy na zimę. Hodując rozmaryn w doniczce pamiętajmy o tym by zapewnić mu okres spoczynku.
Zastosowanie: stosowany jest jako przyprawa w kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej; doskonale nadaje się do doprawiania zup, ziemniaków, makaronu, warzyw, sałatek, dań rybnych, pieczeni, sosów i wędlin. Używany jest w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym.
Właściwości: żółciopędne, rozkurczowe, bakteriobójcze, pobudza apetyt, wzmacnia układ nerwowy


WAWRZYN SZLACHTNY, LAUR (Laurus nobilis)


Laur jest wiecznie zielonym krzewem lub drzewem osiągającym 8-10 m. W stanie naturalnym występuje na wybrzeżach śródziemnomorskich i w Azji Mniejszej. W kuchni  i lecznictwie stosujemy sztywne liście lauru.
Stanowisko: ciepłe, słoneczne, dobrze osłonięte od wiatru
Gleba: żyzna, przepuszczalna, o pH obojętnym do zasadowego (6,5-7,5)
Temperatura: wawrzyn nie nadaje się do całorocznej uprawy zewnętrznej w naszym klimacie, latem świetnie nadaje się jako roślina tarasowa, polecany do uprawy domowej, zimą laur przechodzi w okres spoczynku dlatego należy go umieścić w pomieszczeniu o niższej temperaturze ok. 5-10°C,
Zastosowanie: popularnie używany jako przyprawa używany do doprawiania zup i sosów. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi oraz jako dodatek do dań z soczewicą czy fasolą. Olejek laurowy stosuje się w kosmetyce w preparatach do skóry tłustej i problematycznej. W lecznictwie laur stosujemy w celu leczenia bezsenności, w problemach z trawieniem, a jego dodatek w maściach pomaga przy leczeniu reumatyzmu.
Właściwości: bakteriobójcze, przeciwwirusowe, uspokajające

Zioła to świetny sposób na poprawienie smaku potraw. Nie tylko nadają aromatu, ale także dostarczają składników odżywczych, które mogą korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Jeśli nie masz pod ręką żadnych ziół, spróbuj wyhodować własne! Świeże zioła powinny być podstawą w każdej kuchni.

Komentarze

Jeszcze nie ma komentarzy!

Zostaw swój komentarz!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
close Koszyk
close Koszyk