Czy warto posiadać swój kompostownik?

On: comment Komentarz: 0 favorite Hit: 403

Wiele osób posiadających własny ogród czy rośliny domowe poszukuje dla nich najlepszego nawozu, by mogły zdrowo się rozwijać, obficie kwitnąć i dawać duży plon. Wybór i przedział cenowy  dostępnych na rynku nawozów jest tak ogromny, że można się w tym  pogubić. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że nawóz może wykonać samemu. Kompost – bo o nim tu mowa -  może wytwarzać każdy, kto znajdzie odrobinę miejsca na swojej działce, w ogrodzie czy  nawet na balkonie. I  tak niewielkim nakładem pracy mamy swój osobisty, ekologiczny nawóz. Sprawdź jak stworzyć kompost i dlaczego warto posiadać kompostownik!

W czasach silnego rozwoju i urbanizacji miast ekologia odgrywa niesamowicie ważną rolę. Wprowadzenie do swojego życia różnych praktyk ekologicznych pozwala nie tylko zaoszczędzić, ale również przyczynia się do poprawy stanu naszej planety. Kwestia ekologii dotyczy również ogrodnictwa i rolnictwa. Nic więc dziwnego, że podczas wybierania nawozu poszukiwaną cechą często jest informacja na temat jego pochodzenia – czy jest to nawóz mineralny czy organiczny. Dla wielu klientów ważne jest to czy wybierany produkt jest naturalny i czy można go stosować w ekologicznych uprawach.

kompostownik miejsce

Co to jest czarne złoto ogrodników?

Kompost jest to bardzo cenny i jeden z najlepszych nawozów organicznych używanych w ogrodnictwie, rolnictwie i sadownictwie. Powstaje w procesie rozkładu materii organicznej przy pomocy mikroorganizmów i innych pożytecznych stworzeń takich jak np. dżdżownice. Ze względu na swoje cenne właściwości nazwany został czarnym złotem ogrodników. Kompost jest w pełni naturalny i w 100% ekologiczny dlatego  bez obaw można go wykorzystać we własnych uprawach warzywno-owocowych.


Kompost składa się z organicznych, oraz zwierzęcych odpadów, które podlegają rozkładowi tlenowemu. Nawożenie roślin kompostem poprawia jakość gleby, wzbogaca ją w próchnicę, a tym samym ulepsza rozwój roślin. W związku z tym kompost ma powszechne zastosowanie w ogrodnictwie, rolnictwie czy sadownictwie.

kompost

Jak prawidłowo wytwarzać kompost?

Zaczynając przygodę z kompostowaniem najpierw należy znaleźć odpowiednie miejsce pod nasz kompostownik oraz wybrać sposób kompostowania. Oba te czynniki są ze sobą  ściśle powiązane, gdyż nie każda metoda wytwarzania kompostu nadaje się na każde miejsce.


Możemy zdecydować się na kompostowanie pryzmowe,  w pojemniku oraz kompostowanie z dżdżownicami.  Kompostowanie pryzmowe polega na zbieraniu odpadów w odpowiednio pielęgnowany stos lub stosy, które swobodnie dojrzewają na powietrzu.  Kompostowanie w pryzmie  stosuje się zazwyczaj na dużych działkach, gdyż wymaga większej ilości miejsca. Pryzmy najlepiej tworzyć z dala od domostw z uwagi na małą estetykę stosu kompostowego.  

Dla posiadaczy niewielkich ogrodów czy działek najlepszą metodą będzie kompostowanie w pojemniku. Współczesne kompostowniki domowe czy tzw. termokompostowniki w największym stopniu chronią przed wydobywaniem się przykrego zapachu. Poza tym wyglądają bardziej estetycznie niż pryzmy kompostowe, dodatkowo  pozwalając na wygodne i higieniczne kompostowanie w ogrodzie lub w domu. Zaletą kompostowania w pojemnikach jest przyspieszenie  powstawania nawozu. Plastikowy kompostownik utrzymuje ciepło, dzięki czemu przy zachowaniu odpowiednich warunków tj. wilgotności i napowietrzenia - proces rozkładu zostaje przyspieszony.

Kompostowanie z dżdżownicami (wermikompostowanie) to technika najbardziej odpowiednia dla właścicieli balkonów, garaży czy piwnic. Dżdżownice pozwalają uzyskać najwyższej jakości biohumus. Wermikompostowanie wymaga założenia hodowli dżdżownic i wyboru odpowiedniego pojemnika.

Z czego wytwarzać kompost?

produkcja kompostu

Hasło „odpady organiczne” jest dosyć ogólne i nie dla każdego może być jasne, w związku z tym przedstawiamy listę odpadów, które można wrzucać na kompost oraz te, których nie należy tam umieszczać.


Na kompost nadają się organiczne odpady kuchenne i ogrodowe takie jak: rozdrobnione skorupki jaj, obierki, fusy z kawy i herbaty, resztki owoców i warzyw, czerstwe pieczywo, ziemia ze skrzynek balkonowych, odchody zwierząt roślinożernych,  ścinki ogrodnicze, słoma, wióry, kora, liście, muł i glon z oczka wodnego, popiół, torf, nawozy mineralne, papier, tektura gazety (bez barwników), chusteczki.

Do kompostownika nie wrzucamy spleśniałych, skażonych lub toksycznych odpadów kuchennych i ogrodniczych (zepsutych owoców, warzyw, spleśniałego pieczywa, chorych roślin), kości, mięsa, tłuszczy, resztek nieorganicznych i nierozdrobnionych, pozostałości owoców cytrusowych, popiołu innego niż drzewny, zadrukowanego papieru, liści orzecha i dębu. Dodatkowo, jeśli zależy Ci na wysokiej jakości kompoście, staraj się nie wrzucać do kompostownika resztek żywności pryskanej pestycydami.

Czy warto jest produkować własny kompost?

Produkcja własnego kompostu to przede wszystkim racjonalne gospodarowanie odpadami domowymi.  To ekologiczny sposób recyklingu odpadów organicznych, który pozwala na ich ponowne i  efektywne wykorzystanie. Dużą część organicznych odpadów produkowanych w domu zamiast wyrzucać możemy wykorzystać do stworzenia wartościowego, w pełni naturalnego nawozu. W przeciwnym razie najpewniej wylądowałyby na składowisku, gdzie po prostu by zgniły.


Mając własny ogród, działkę czy nawet rośliny domowe kompost będzie bardzo przydatny. Dobrej jakości nawóz przyda się  z pewnością każdemu ogrodnikowi.  Mając miejsce oraz wiedzę na temat przygotowywania kompostu można w prosty sposób uzyskać darmowy nawóz zapewniając sobie tym samym oszczędności finansowe. Kompost przyczyni się do poprawy warunków uprawnych. Dodatkowo doskonale wpływa on na glebę, zwiększa jej jakość i przyczynia się do skuteczniejszego wchłaniania i gromadzenia wody.


Istnieje wiele powodów, dla których warto stosować kompost zamiast nawozów syntetycznych. Jednym z nich jest to, że jest on całkowicie bezpieczny dla środowiska i gleby i nawet nadmierne jego użycie pozostanie bez wpływu na podłoże. Natomiast użycie zbyt dużej ilości nawozów syntetycznych może negatywnie wpływać na jakoś podłoża.



Posiadając podstawową wiedzę na temat produkcji kompostu warto znaleźć miejsce i zacząć wytwarzać swój własny nawóz naturalny. Robienie własnego kompostu to świetny sposób na zmniejszenie ilości odpadów i zaoszczędzenie pieniędzy.  Kompost jest nie tylko całkowicie bezpieczny dla środowiska naturalnego ale również przyczynia się polepszenia stanu gleby. Zrób pierwszy krok w kierunku racjonalnej gospodarki odpadami już dziś i zacznij produkować własny kompost!

Komentarze

Jeszcze nie ma komentarzy!

Zostaw swój komentarz!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
close Koszyk
close Koszyk