Udane grillowanie z grillem BroilKing Monarch
Weekend, a zwłaszcza długi to doskonały czas na zaproszenie rodziny i znajomych na wspólne grillowanie! Soczyste mięso, ziołowe ziemniaki i aromatyczne szaszłyki każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Dobrym patentem na udanego grilla jest zastosowanie odpowiedniego oprzyrządowania. Wybór najlepszego sprzętu, który nam będzie służył przez lata jest tutaj podstawą. Czytając ten artykuł dowiesz się w co warto zainwestować.
Słoneczne popołudnie przy grillu to coś na co wielu z nas czeka od kiedy tylko na dworze zaczęło robić się ciepło. Wyciągamy i czyścimy nasze grille i ruszty by jak najszybciej móc się delektować aromatycznym mięsem czy pieczonymi ziemniakami. Niektórzy jednak dopiero zaczynają swoją przygodę z grillowaniem i muszą zakupić własnego grilla. Warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt tuż przed zaczęciem sezonu grillowego, by już móc zacząć grillowanie.
Imprezy z udziałem grilla z pewnością są nie lada atrakcją i ucztą dla podniebienia jednak siedzenie w gęstym dymie i sprzątanie może być uporczywe i nieprzyjemne. Wszystko jednak zależy od rodzaju grilla jaki posiadamy. Jeżeli jesteś fanem grillowania powinieneś wybrać grill gazowy. Pozwoli on nie tylko na pozbycie się nieprzyjemnego dymu, ale również ułatwi pracę z grillem i przyspieszy proces przygotowywania potraw. Grille gazowe świetnie nadają się dla początkujących, są prostsze w obsłudze dzięki wbudowanemu termometrowi. Łatwiejsze są również w konserwacji i czyszczeniu.
Idealnym wyborem okazać się może grill marki BroilKing z serii Monarch. Seria ta wyposażona jest w stworzony przez BroilKing system PGT i charakteryzuje się dużą wydajnością. PGT to skrót od Performance grilling technology i oznacza wydajny system grillowania składający się z pięciu rozwiązań technologicznych, które usprawniają grillowanie i wpływają na smak uzyskany na grillu. W skład systemu wchodzą piekarnik, ruszty, aromatyzery, palniki, zawory i pokrętła.
Seria grilli Monarch składa się z:
- piekarnika z odlewu aluminium Therma-Cast – jest on wysoki, głęboki i trwały, posiada dodatkową izolację, która zwiększa wydajność, grillowania;
- 3 palników głównych z technologią Dual-Tube - Dual-Tube to technologia podwójnej konstrukcji rur palnika, która wpływa na równomierne rozprowadzenie gazu wewnątrz palnika, co pozwala na utrzymanie takiej samej temperatury zarówno z przodu jak i z tyłu piekarnika grilla;
- dwustronnych rusztów żeliwnych Flav-R-Cast – ruszty wykonane z ciężkiego żeliwa są najlepszym rozwiązaniem, gdyż doskonale rozprowadzają ciepło co wpływa na równomierne pieczenie mięsa czy warzyw, są one dwustronne i można je używać w zależności od potrzeb : strona rynienkowa gromadzi soki z potraw by je odparować i nadać jedzeniu dodatkowego aromatu, strona stożkowa nadaje stekom charakterystyczny kształt kratki na ich powierzchni;
- aromatyzerów Flav-R-Wave – spełniają one kilka funkcji nadają smaku grillowanym potrawom, stanowią ochronę dla palników oraz równomiernie rozprowadzają ciepło na całej powierzchni piekarnika.
Te składowe wpływają na jakość przygotowywanych na grillu potraw i sprawiają, że wszystko wychodzi idealnie dopieczone. Dużą rolę odgrywają tutaj zawory i pokrętła, które pozwalają na precyzyjną kontrolę temperatury. Jest ona możliwa dzięki specjalnym wielostopniowym zaworom Linear-Flow umieszczonym pod pokrętłami sterującymi Sensi-Touch. Zawory te posiadają 180 stopniową skalę regulacji, która umożliwia precyzyjne ustawienie temperatury i sterowanie strefami ciepła wewnątrz piekarnika.
W skład serii Monarch wchodzą grille dostępne w trzech wersjach: Monarch 390 z kuchenką boczną i zestawem rożna obrotowego, Monarch 340 z kuchenką boczną oraz Monarch 320 nie posiadający dodatkowych funkcjonalności. Kuchenka boczna jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które urządzają duże imprezy grillowe. Ma ona opcję montażu płyty żeliwnej i stanowi dodatkowe miejsce dla przygotowywania potraw. Z powodzeniem może ona zastąpić patelnię i przygotujesz na niej jajecznicę, chrupiący boczek czy placki ziemniaczane. Zestaw rożna obrotowego to doskonały dodatek dla osób lubiących mięso przyrządzane w ten sposób. Dzięki obszernemu piekarnikowi grilla i jego wysokiej pokrywie z łatwością zamocujesz rożen wewnątrz grilla.
Dodatkowym atutem grilli Monarch jest ich łatwość w czyszczeniu. Materiały z jakich zostały wykonane oraz ich budowa znacznie usprawniają czyszczenie. Nadmiar tłuszczu i soków wydzielających się podczas grillowania trafia do specjalnej tacki, która wystarczy wyjąć i wyczyścić, można również w niej umieścić tacki aluminiowe, które tylko będą do wymiany, co jeszcze bardziej ograniczy proces czyszczenia. Dodatkowo BroilKing oferuje całą serię narzędzi i płynów, które pomogą usprawnić czyszczenie sprzętu.
BROIL KING Preparat do czyszczenia grilla
Oferowane przez markę grille są produktem najwyższej klasy i z pewnością posłużą na wielu przyjęciach. Dodatkowo objęte są wieloletnią gwarancją, która jest potwierdzeniem ich doskonałej jakości.
Jeżeli zdecydowaliśmy się już na odpowiedniego grilla i mamy zgromadzony już cały niezbędny sprzęt należy zabrać się za przygotowywanie potraw. Oto kilka przepisów, które z pewnością będą ucztą dla Twojego podniebienia.
Aromatyczna karkówka z grilla
Przygotuj:
• 1 kg karkówki wieprzowej
• po łyżce ulubionej musztardy i ketchupu
• 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
• 4 łyżki oleju roślinnego
• łyżka siekanego tymianku
• po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
• po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i w tak przygotowanej marynacie obtaczamy pokrojone w cienkie plastry mięso, które następnie umieszczamy na min. 12 h w lodówce. Godzinę przed grillowaniem wyjmujemy i umieszczamy na gorącym ruszcie by po chwili móc cieszyć się jej smakiem!
Pstrąg marynowany w winie
Przygotuj:
• 600 g filetu z pstrąga
• 1 pęczek włoszczyzny
• 300 ml ulubionego białego wina
• 200 ml octu jabłkowego
• liść laurowy 5 szt.
• pieprz czarny ziarnisty 8 szt.
• imbir mielony
• ziele angielskie 6 szt.
Włoszczyznę czyścimy i zalewamy ok. 1 l wody, dodajemy przyprawy i pozostałe składniki. Gotujemy wywar, który będzie naszą marynatą. Rybę kroimy na bardzo cienkie plastry, nacieramy solą, układamy w kamionkowym garnku i zalewamy wystudzoną zalewą. Tak przygotowaną odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie rybę można położyć na gorącym grillu.
BROIL KING Kosz do ryb długość 40cm
Grillowane ziemniaki pachnące ziołami
Przygotuj:
• 500 g ziemniaków
• 3 ząbki czosnku
• ½ pęczka kopru
• kilka gałązek rozmarynu
• kilka gałązek tymianku
• łyżeczka cząbru
• łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
• ½ łyżeczki papryki wędzonej
• ½ kostki masła lub 100ml oleju
Ziemniaki obieramy o obgotowujemy. Czosnek i zioła siekamy i wsypujemy do miseczki, gdzie mieszamy z przyprawami i roztopionym masłem lub olejem. Przygotowane wcześniej ziemniaki mieszamy z marynatą i odstawiamy na min. 2 h do lodówki. Po tym czasie ziemniaki umieszczamy w brytfance i grillujemy.
Bezmięsne szaszłyki w orzechowej marynacie
Przygotuj:
• 1 kostka wędzonego tofu 250 g
• 1 czerwona i 1 żółta papryka
• 1 duży bakłażan
• 3-4 małe cukinie
• 3 czerwone cebule
• 10 pieczarek
• 20 pomidorków koktajlowych
• patyczki do szaszłyków
By przygotować marynatę dokładnie wymieszaj następujące składniki:
• 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
• 1 łyżka czosnku granulowanego
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1/3 szklanki dowolnego oleju
Warzywa (poza pomidorkami) i tofu pokrój w kostkę, zalej marynatą i odstaw do lodówki na min. 12 h. Zamarynowane warzywa i tofu nadziewaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków i grilluj na rozgrzanym ruszcie. W trakcie grillowania obracaj by szaszłyki równo się przypiekły. Podawaj z chrupkim pieczywem i sosami.
Nadziewana cukinia z grilla
Przygotuj:
• 3 młode, spore cukinie
• 500 g ugotowanej ulubionej kaszy
• 1 duża cebula
• 1 żółta papryka
• 1 pomidor malinowy
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• olej
• łyżeczka soli
• łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
• 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
• 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
• świeża kolendra lub inne ulubione zioła
Cukinie myjemy i kroimy na pół, wydrążamy środki, solimy i odstawiamy aż puści soki. Warzywa (w tym wydrążone środki cukinii) kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju ze szczyptą soli. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Na koniec dokładnie mieszamy wszystko z kaszą. Cukinię nacieramy olejem i chwilę podsmażamy z obydwu stron i następnie faszerujemy. Tak przygotowaną układamy na grillu i czekamy aż się mocno zarumieni. Po zdjęciu z grilla posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.
Grillowane kotlety sojowe
Przygotuj:
• 1 opakowanie kotletów sojowych
• wcześniej ugotowany bulion warzywny lub przygotowany na kostce warzywnej
By przygotować marynatę dokładnie wymieszaj następujące składniki:
• 1/3 szklanki dowolnego oleju
• 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
• 1 łyżka czosnku granulowanego
• 1 łyżka przyprawy do karkówki
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżka sosu sojowego
Kotlety sojowe gotujemy w bulionie aż zmiękną. Po ostudzeniu zalewamy przygotowaną marynatą i mieszamy tak by wszystkie kotlety były dokładnie pokryte. Odstawiamy do lodówki na min. 8 h. Po tym czasie kotlety wyjmujemy i układamy na gorącym ruszcie lub płycie żeliwnej. Grillujemy z obydwu stron.
BROIL KING Płyta żeliwna MONARCH/ROYAL
Komentarze
Jeszcze nie ma komentarzy!
Zostaw swój komentarz!