Proste przepisy na przetwory

On: comment Komentarz: 0 favorite Hit: 385

Przygotowywanie domowych przetworów  dla  wielu z nas kojarzy się  z  dzieciństwem i babciną spiżarnią. Stare drewniane półki uginały się pod ciężarem wypełnionych sezonowymi owocami i warzywami słoików, a zapach  smażonych śliwek na powidła unosił się po kuchni. Dziś przetwory możemy kupić gotowe w każdym markecie jednak wszyscy wiemy, że to nie jest „ten” smak. Na szczęście popularność samodzielnego ich przygotowywania  wzrasta i w sieci możemy znaleźć coraz więcej przepisów i porad.

Domowe przetwory z warzyw i owoców to niezapomniany smak z domu naszych mam i babć. Owocowe dżemy i powidła, słodkie kompoty czy chrupiące ogórki małosolne podawane latem do obiadu gościły w naszych domach bardzo często. W dzisiejszych czasach, kiedy wszystko mamy w sklepach na wyciągniecie ręki łatwiej jest pójść i kupić to, czego potrzebujemy. Jednak pomimo tego pozostali jeszcze wielbiciele samodzielnego robienia przetworów. Dlaczego więc warto postawić na własne przetwory?


Dlaczego warto robić własne przetwory?


Samodzielnie przygotowywane przetwory to prawdziwa uczta dla podniebienia. Najlepsze będą takie z jarzyn z własnego ogródka. Mamy wtedy pełną kontrolę nad całym procesem przygotowywania – od zerwania owocu z drzewa aż do jego przetworzenia. Znajomość użytych składników jest  dużą zaletą. Brak konserwantów w składzie czy kontrola ilości składników stanowi istotną rolę zwłaszcza, gdy np. mamy w domu  alergika. Jeżeli więc zależy nam na wysokiej jakości produktów i braku zbędnych dodatków zdecydowanie powinniśmy sami robić nasze przetwory.

Przetwory

Kiedy jest czas na robienie przetworów?

Przygotowywanie przetworów możemy rozpocząć nawet w maju. Młode, świeże warzywa wekujemy by móc je później wykorzystać w sezonie jesiennym i zimowym. Maj to czas szparagów, rabarbaru czy szczawiu. Można również pozbierać kwiat mniszka na syrop i płatki dzikiej róży na pyszną konfiturę.  Większy już zbiór pierwszych owoców i warzyw przypada na czerwiec i lipiec i to właśnie wtedy rozkręca się sezon na przetwory. W czerwcu królują przede wszystkim truskawki, z których robimy dżemy czy kompoty. To także sezon czereśni, buraczków i szpinaku. Szczyt sezonu przypada na lipiec, kiedy to można robić przetwory z  moreli,  jeżyn, pierwszych malin, jagód, porzeczek, agrestu,  brzoskwiń, pierwszych śliwek, wiśni, bakłażana, cukinii, fasolki szparagowej czy ogórków. Sierpień to również czas kiedy możemy zapełnić swoją spiżarnię przetworami z sezonowych owoców i pierwszych grzybów. Mirabelkowe kompoty i śliwkowe powidła to specjały tego miesiąca. We wrześniu szczyt sezonu powoli mija. Jest to czas przetworów z gruszek, śliwek, jabłek, winogron, papryki, grzybów, jarzębiny. Czas przetworów może trwać nawet do listopada. W tych miesiącach przygotowujemy smakołyki z: dyni, grzybów, pigwy, kapusty oraz późnych jabłek i gruszek.

Jak przyrządzić pyszne przetwory?

Korzystając z sezonu warzywno-owocowego warto przyrządzić własne przetwory. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie trzy przepisy na najbardziej cenione w tym czasie przetwory:

Ogórek małosolny

Ogórki małosolne

Składniki:

•    2 kg ogórków gruntowych
•    kwiat kopru
•    około 10 cm korzenia chrzanu
•    3 liście chrzanu
•    1/2 główki czosnku
•    woda
•    sól kamienna (1 czubata łyżka na 1 litr wody)

Sposób przygotowania:

Oczyszczone ogórki  zalej zimną wodą i pozostaw na około 2 godziny.
W międzyczasie przygotuj resztę składników: obierz korzeń chrzanu, umyj czosnek, koper oraz liście chrzanu.  Czyste ogórki układaj ściśle w wcześniej wyparzonym słoiku. W wolne przestrzenie powkładaj ząbki czosnku, koper, chrzan oraz liście chrzanu.
W gorącej wodzie rozpuść sól kamienną zachowując odpowiednie proporcje i zalej ogórki.  Ogórki powinny być całkowicie zanurzone w osolonej wodzie. Następnie zakręć słoik i od-staw w ciepłe i zacienione miejsce. Ogórki są gotowe po 2 dniach. Należy je spożyć w ciągu 2-7 dni, ponieważ po tym czasie masz już kiszone ogórki.

Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki

Składniki:


• 1 kg czarnej porzeczki,
• 0,8 kg cukru,
• woda

Sposób przygotowania:

Opłukaną porzeczkę wrzuć do garnka i zalej wodą tak, aby była przykryta. Gotuj ok. 15-20 minut na małym ogniu i odstaw na ok. 24 godziny. Po tym czasie zlej sok przez sito, dodaj cukier i ponownie zagotuj. Zamieszaj do zniknięcia piany i jeszcze gorący sok przelej do wyparzonych wcześniej bute-leczek lub słoików . Po zakręceniu odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Cukinia kiszona

Cukinia kiszona

Składniki:

•    1,5 kg cukinii
•    3 łyżeczki soli
•    10 ząbków czosnku
•    4 pęczki świeżego kopru
•    ok. 2-3 l wody

Sposób przygotowania:

Umytą i pokrojoną w słupki cukinię układaj ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Po-wkładaj koper oraz ząbki czosnku. Zalej słoiki wodą wymieszaną z solą tak by całkowicie po-kryła warzywa i zakręć słoiki.

Życzymy udanej pracy i pysznych przetworów!

Komentarze

Jeszcze nie ma komentarzy!

Zostaw swój komentarz!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
close Koszyk
close Koszyk